Kinesitherapie

Taping

Doelgroep

De tapingmethoden die wij toepassen in onze praktijk zijn een combinatie van de Easytaping methode en Kinesiotaping. Daarnaast kan ook de klassieke taping methode met witte, niet-elastische tape toegepast worden. 

Tegenwoordig wordt vooral gebruik gemaakt van functioneel tapen, met behulp van elastische tape. Dit om onder andere de bewegingsturing van gewrichten te verbeteren, daarnaast wordt ook de algemene circulatie bevorderd.

  • Enkel  : distorsio, gescheurde ligamenten, fracturen, achillespeesproblemen, …
  • Knie : meniscusoperatie, kruisbandletsels, …
  • Heup : heupprothese, artrose, fracturen, …
  • Elleboog : tennis- of golferselleboog, …
  • Schouder : instabiliteit, …
  • Rug/Nek : instabiliteit, hyperlordose, lumbalgie, discus hernia

Doelstelling

Het doel van deze functionele tapingsmethoden is om de gewrichten niet vast te zetten maar te sturen. Gewrichtskraakbeen moet belast worden om te kunnen blijven bestaan. Door het vastzetten worden bepaalde gedeelten van het gewricht minder belast wat zal leiden tot een verminderde kwaliteit en belastbaarheid van het kraakbeen. Het gewrichtskapsel produceert gewrichtssmeer voor voeding en smering wanneer het gewricht beweegt. Wanneer je het gewricht vast zet neemt de productie van gewrichtssmeer af. Het gewrichtskapsel wordt minder soepel, waardoor de bewegingsuitslag minder wordt. In het kapsel zitten propriosensoren die de stand van het gewricht registreren en via reflexen de juiste spiervezels kunnen activeren. Door het vastzetten van gewrichten neemt deze sturing af. Het gewricht wordt instabiel. De spieren rondom krijgen ook minder informatie en dit kan leiden tot spieratrofie en verminderde kracht.

Met de functionele tapingmethoden kan het gewricht wel vrij bewegen. Het krimpende effect zorgt voor trek en rek op de sensoren in de huid en fascia. Deze informatie zal via de reflexen de functie van de gewrichten verbeteren, meer stabiliteit geven en meer explosieve kracht.

Werkwijze

Voor een optimale werking van de elastische tape moet de huid onthaard zijn en niet te vettig. Eventuele dagcrèmes zullen ervoor zorgen dat de tape niet goed blijft plakken. De tape wordt aangelegd onder een bepaalde rek, dit kan in het begin wat onwennig voelen maar dat is normaal. Indien de huid niet reageert op de tape, mag deze gemiddeld 4-5 dagen aan blijven. Je mag gewoon bewegen en sporten met de tape aan, ook douchen en zwemmen kan.

Contacteer ons

Polderstraat 36

1840 Londerzeel

Chantal: +32 (0) 496 14 26 36

Johan: +32 (0) 497 62 63 28

Margot: +32 (0) 494 84 70 17