Osteopathie

Volwassenen

Doelgroep

Osteopathie is een vorm van manuele geneeskunde die wordt gekenmerkt door haar eigen filosofie. Binnen de osteopathie gaat men er van uit dat verstoringen van de beweeglijkheid van de verschillende weefsels binnen het menselijk lichaam het zelfgenezend vermogen van de mens nadelig beïnvloeden. Volgens de osteopaat heeft vermindering van de bewegingsvrijheid direct een nadelige invloed op uw zenuwstelsel en de doorstroom van o.a. bloed, lymfe, hersenvocht en de vloeistoffen rond de cellen. Middels deze vloeistof transporten worden o.a. brand- en bouwstoffen aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Het lichaam lijdt onder een tekort aan brand- en bouwstof en een teveel aan afvalstoffen.

Het werk van een osteopaat stopt niet met het vrijmaken van al uw gewrichten en spieren; Ook de organen in de buik- en borstholte en de verschillende schedelbotstukken dienen te worden gecontroleerd op hun bewegingsvrijheid. Wanneer zich hier bewegingsbeperkingen voordoen kan dit een groot aandeel hebben in het ontstaan van uw klachten en het onvermogen van uw lichaam deze te herstellen. De kern van de osteopathie is dan ook dat de gehele mens wordt behandeld.

Op http://www.yannicksmidts.be/ostheopathie/ vind u uitgebreide uitleg per klacht/aandoening.

Doelstelling

De osteopaat zoekt naar een oorzakelijk verband voor de klachten aan de hand van het gevonden bewegingsverlies in 3 systemen:
Parietaal systeem (gewrichten, kapsels, wervels, bot, spier).

Visceraal systeem (organen, doorbloeding en bezenuwing).

Craniaal systeem (schedel, hersenen, hersenvlies en hersenvocht).

Het doel van een osteopathie-behandeling is het lichaam te stimuleren tot het vinden van zijn eigen beweging. De gebruikte technieken tijdens een behandeling zijn specifiek aangepast voor elk individu afhankelijk van de klachten. De periode tussen behandelingen is 1 tot 3 weken. Dit geeft het lichaam de tijd om zich aan te passen.

Werkwijze

De eerste consultatie start met een uitgebreid vraaggesprek gevolgd door een onderzoek naar de structuur die de klacht geeft en een osteopatisch onderzoek. Dit wordt elke behandeling kort herhaald. 

U krijgt uitleg over wat de gevonden afwijkingen zijn en hoe die uw klachten kunnen verklaren. Er wordt samen met u overlegt wat het behandelplan zou moeten zijn.

De behandeling gebeurt uitsluitend met de handen van de osteopaat (hands-on) en kan gaan van wat hardere technieken (manipulatie) tot zachtere technieken (mobilisatie, schedelbehandeling) of rustigere technieken bij orgaan behandeling. Als u zich bij een techniek niet prettig voelt, dan kan u dat aangeven.

Mogelijk krijgt u nog oefeningen, advies voor leefstijlaanpassing of een verwijzing naar andere hulpverlening.

Contacteer ons

Polderstraat 36

1840 Londerzeel

Yannick: +32 (0) 476 66 99 07