Osteopathie

Baby's & kinderen

Doelgroep

Het geboorteproces, foute ligging in de baarmoeder, vallen en botsingen in de kinderjaren, slechte houding van het kind, slecht voedingspatroon leiden tot spanning in en verstoring van het lichaam. Dit kan aanleiding geven tot tal van klachten!

De osteopaat behandelt baby’s met reflux, krampjes, voorkeurshoudingen, afgeplatte hoofdjes, die slecht slapen, onrustig zijn en snel schrikken met succes.

De osteopaat kan ook verlichting bieden aan kleuters die klagen over pijn in het lichaam, slecht slapen en nachtmerries hebben. Ook bij kinderen met plas- en/of stoelgangproblemen, oorontstekingen, astma, verzwakt immuunsysteem, houdingsafwijkingen, buik-en hoofdpijn worden goede resultaten behaald.

Op http://www.yannicksmidts.be/kinder-en-babyosteopathie/ vind u uitgebreide uitleg per  klacht/aandoening.

Doelstelling

De osteopaat zoekt naar een oorzakelijk verband voor de klachten aan de hand van het gevonden bewegingsverlies in 3 systemen:
Parietaal systeem (gewrichten, kapsels, wervels, bot, spier).

Visceraal systeem (organen, doorbloeding en bezenuwing).

Craniaal systeem (schedel, hersenen, hersenvlies en hersenvocht).

Het doel van een osteopathie-behandeling is het lichaam te stimuleren tot het vinden van zijn eigen beweging. De gebruikte technieken tijdens een behandeling zijn specifiek aangepast voor elke baby of kind afhankelijk van de problematiek. De periode tussen behandelingen is 1 tot 3 weken. Dit geeft het lichaam de tijd om zich aan te passen. Soms vind er na een korte periode van intensieve behandeling nog een opvolgperiode met langere tijd tussen.

Werkwijze

We beginnen met een uitgebreid vraaggesprek over de actuele klacht en mogelijke andere klachten. De zwangerschap, het geboorteproces en de voeding worden besproken en er wordt gevraagd naar mogelijke familiale aandoeningen. De osteopaat zal dit netjes noteren om een duidelijk beeld te krijgen van wat mogelijke oorzaken zijn die leiden tot de klachten van de baby en kind.

Vervolgens wordt er gevraagd de baby of het kind uit te kleden en op de behandeltafel te leggen, wat oudere kinderen worden ook is stand onderzocht. De osteopaat zal een inspectie doen en met zachte technieken het lichaam onderzoeken op spanning en mobiliteitsverliezen. De schedel, de wervelkolom en het bekken worden nagegaan. Er wordt gevoeld naar druk en spanning in het buikje en de borstkas.

Indien nodig wordt er meteen aansluitend met de behandeling gestart. Deze bestaat uit zachte manuele technieken zoals rek, druk, massage, enz.. Dit om de gevonden spanning te verminderen en de mobiliteit te herstellen. Indien de baby flesvoeding krijgt kan dit gebeuren tijdens de behandeling. Iets oudere baby’s kunnen afgeleid worden met speeltjes.

Na de behandeling vertelt de osteopaat wat hij heeft gedaan en wat de mogelijke oorzaken zijn van de klacht. Er wordt vertelt wat de ouder zelf kan doen en wat mogelijke aanvullingen op de behandeling zijn. Ook wordt er een prognose gemaakt over het aantal behandelingen die nodig zijn om het probleem op te lossen.

Contacteer ons

Polderstraat 36

1840 Londerzeel

Yannick: +32 (0) 476 66 99 07